20.09.2010
Oliwki
Zbliza sie okres zbiorow oliwek. Drzewa oliwkowe sa coraz to ciezsze i galezie uginaja sie pod ciezarem oliwek. W tym roku zbiory beda dosc dorodne bo duzo deszczy bylo.
Niedlugo zacznie w okolicach Marakeszu pachniec wyciskanymi oliwkami, palonymi pestkami itd.
Butelki beda napelniane pyszna oliwa. Oliwa z Maroka smakuje inaczej niz hiszpanska, wloska czy grecka. Warto sprobowac z chlebkiem marokanskim wyrabianym prawie w kazdym domu. Sniadanie w formie herbaty mietowej, chleba maczanego w oliwie jest wartosciowe i pyszne.
Polecam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jako mieszkaniec poludniowej Francji, potwierdzam ze jednak oliwa z Maroka ma zupelnie inny smak niz ta z Europy - taki bardziej oliwkowy ;)
OdpowiedzUsuńKolor chyba tez jest ciemniejszy, prawda?
OdpowiedzUsuńPodłączam sie do komentarza Eweczki, choć jeśli chodzi o same oliwki to wole te z Sycylii, a najlepsze to jadłem na Malcie.
OdpowiedzUsuńA moze wpadniecie na zbiory oliwek?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie :D