20.09.2010

Oliwki


Zbliza sie okres zbiorow oliwek. Drzewa oliwkowe sa coraz to ciezsze i galezie uginaja sie pod ciezarem oliwek. W tym roku zbiory beda dosc dorodne bo duzo deszczy bylo.
Niedlugo zacznie w okolicach Marakeszu pachniec wyciskanymi oliwkami, palonymi pestkami itd.
Butelki beda napelniane pyszna oliwa. Oliwa z Maroka smakuje inaczej niz hiszpanska, wloska czy grecka. Warto sprobowac z chlebkiem marokanskim wyrabianym prawie w kazdym domu. Sniadanie w formie herbaty mietowej, chleba maczanego w oliwie jest wartosciowe i pyszne.
Polecam :)

5 komentarzy:

  1. Jako mieszkaniec poludniowej Francji, potwierdzam ze jednak oliwa z Maroka ma zupelnie inny smak niz ta z Europy - taki bardziej oliwkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor chyba tez jest ciemniejszy, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podłączam sie do komentarza Eweczki, choć jeśli chodzi o same oliwki to wole te z Sycylii, a najlepsze to jadłem na Malcie.

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    bardzo chętnie :D

    OdpowiedzUsuń