27.09.2011

Miod

Miod kazdy zna, wiemy juz wiele o jego wlasciwosciach leczniczych i smakowych. Kazdy kraj, kazdy region ma swoja odmiane.
W tym roku nie zebralismy wiele miodu. Na mojej farmie robimy miod z kwiatow pomaranczy ( glownie z tych bardzo kwasnych - bigarade). Owoce nadaja sie na konfitury a kwiaty w bardzo specyficzny i pracochlonny sposob zbiera sie a pozniej w tradycyjnym naczyniu ( troche bardziej rozbudowany nasz polski sokownik) przygotowywuje sie unikatowa wode z kwiatu pomaranczy. Pszczolki musza zdazyc przed tym calym zbiorem i chyba w tym roku sie nie wyrobily :)
Miod z kwiatow pomaranczy jest bardzo delikatny w smaku. Jako, ze jest jeszcze cieplo miod jest zlocisko plynny ale nie na dlugo. Kazdy znajomy przynosi swoj sloiczek i prosi zebym go wypelnila. Fakt - to jest bardzo dobry miod.
Od dluzszego czasu uzywamy go do wypiekow zamiast cukru. Zdrowiej i ciasto nabiera innego smaku.
W Maroku miod jest uzywany o kazdej porze dnia. Rano jemy go razem z nalesnikami marokanskimi (rajf), po poludniu jako jeden ze skladnikow ciasteczek ( slodkie niewiarygodnie bo drugim slodkim skladnikiem jest marcepan), wieczorem niektore miesa, zwlaszcza tajin z suszonymi owocami zalewany jest miodem.
Kazdy w domu ma miod, jedni mieszaja go z oliwa z arganu, z oliwek itp.
W kosmetyce ( bardzo modne zreszta ) uzywamy miodu do depilacji. Tradycyjnie naklada sie mieszanke miodu z zoltkiem na wlosy aby nabraly blasku i wzmocnily sie.
Wszedobylski miod jest po prostu zlotym srodkiem.



4 komentarze:

  1. Cudowny miód i jego pochodne to dowód na genialność tego najpiękniejszego ze światów. ALE !!! jest jedno zjawisko przerażające- miód to pszczoły, a one są zagrożone - połowa na świecie wyginęła, w Chinach ręcznie zapylają drzewa owocowe, a 1/3 światowej żywności jest zapylana przez pszczoły. U Was tego jeszcze nie ma ? pozazdrościć i życzyć wypada, żeby tak dalej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do tych biednych pszczol to i juz tu przyszedl trudny czas. Dbamy o kazda pszczole. Nie zabijamy ich tylko przenosimy na liscie. Wiemy ze obok naszej farmy powstaly ule i prawdopodobnie ich pszczoly sa chore bo cosik jest nie tak. Ludzie nie zdaja sobie sprawy niestety z zagrozenia. Niech sie obudz bo bedzie nieciekawie na swiecie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam miod, choc lawendowy to ten moj ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fakt bardzo dobry miod lawendowy, ja jeszcze lubie miod z tymianku bo ma konkretny ostry smak a jak widzialam jak procedura transportu naszych pszczol w gory Atlas szla to doceniam go jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń